Apple забрани на своите служители да използват ChatGPT и други платформи с ИИ

Apple забрани на своите служители да използват ChatGPT и други платформи с ИИ Снимка: https://pixabay.com/

OpenAI пусна официално приложение ChatGPT за iPhone

Инструментът е добре известен с това, че отговаря на заявките на потребителите и решава от най-простите до най-сложните задачи благодарение на изкуствения интелект.

Apple обаче не иска нейните служители да използват подобни инструменти. Във вътрешна бележка компанията казва, че генеративният ИИ не може да се използва за работа, според 9to5mac.

Wall Street Journal успя да прегледа този документ, в който компанията изрази загриженост, че тези ИИ платформи събират чувствителни данни от служители. В допълнение към ChatGPT, Apple също забрани на своите служители да използват Copilot GitHub, който е собственост на Microsoft. С Copilot разработчиците могат да автоматизират кодирането.

ChatGPT, който също се поддържа от Microsoft, изпраща данни на разработчиците, така че те да могат да продължат да подобряват ИИ моделите, използвани от платформата. Както отбелязва WSJ, бъгът от март позволи на потребителите да видят историята на чата на други потребители на ChatGPT. След този инцидент ChatGPT добави възможността да позволи на потребителите да деактивират хронологията на чата и да не участват в обучението на ИИ модели.

Но разбира се, ако инженерите на Apple използват тези платформи, няма начин да се гарантира, че въведените от тях кодове няма да стигнат до някой друг или дори да бъдат използвани от разработчиците на тези приложения. Същото важи и за друга чувствителна информация, тъй като служителите могат да използват ChatGPT, за да съставят имейли, например.

Но Apple не е единствената компания, която забранява ChatGPT и друг генеративен ИИ от своите служители. JPMorgan Chase и Verizon също са ограничили използването на такива платформи. Според източници на WSJ, Amazon е помолила инженерите си да използват свой собствен инструмент за изкуствен интелект, а не такива на трети страни. Съобщава се също, че Apple работи върху собствен модел с изкуствен интелект.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: