Обвиниха агенция за борба с пиратството в нарушаване правата на френските граждани

Обвиниха агенция за борба с пиратството в нарушаване правата на френските граждани Снимка: Ferra.ru

Окончателното решение се очаква до края на годината

Френската агенция за борба с пиратствотоHadopi, чиято цел е да се бори с (внезапно) пиратството, се оказа подложена на строг контрол за нарушаване на правата на неприкосновеност на личния живот на гражданите, съгласно съобщение в TorrentFreak.

Схемата за "градуирано реагиране" на Hadopi включва мониторинг на интернет активността и издаване на предупреждения за предотвратяване на пиратството, а последващи инциденти водят до глоби и прекъсване на интернета. В периода между 2010 г. и 2020 г. Hadopi е изпратила 12,7 милиона предупреждения, което е струвало на данъкоплатците 82 милиона евро.

Групата за защита на цифровите права La Quadrature du Net твърди, че практиката на наблюдение и съхранение на данни на Hadopi нарушава фундаменталните права. През 2019 г. групата подаде жалба с искане за отмяна на постановлението, позволяващо събирането на лична информация. Случаят бе предаден в Съда на Европейския съюз (CJEU), където в предварителното заключение на генералния адвокат Мацей Шпунар са призанти проблеми между правата на неприкосновеността на личния живот и спазването на авторските права.

Окончателното решение от CJEU се очаква до края на годината, последвано от още едно юридическо заключение, което ще бъде повдигнато през септември 2023 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: