Средно по 1 млрд. лева на година инвестират френски компании в България

Средно по 1 млрд. лева на година инвестират френски компании в България Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Зам.-министър Ирина Щонова: Средно по 1 млрд. лева на година инвестират френски компании в България

Тенденциите през последното десетилетие показват, че френските компании инвестират у нас средно по 1 млрд. лв. годишно. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на събитие на Френско-българската търговска и индустриална камара.

Тя посочи, че френските инвеститори носят сериозна добавена стойност за българската икономика и са двигател на трайния ръст на стокообмена между двете страни. Франция заема шесто място по отношение на износа на български стоки.

Експортът от нашата страна към Френската република се е увеличил с над 16% през миналата година и достига 1,5 млрд. евро.Сигурна съм, че Френско-българската търговска и индустриална камара, която е една от най-активните камари у нас, има сериозен принос за тези добри резултати“, допълни още Ирина Щонова.

Много от френските компании у нас развиват свои програми за дуално обучение и за привличане на младите хора в производствената им дейност. Това показва, че те искат да изграждат трайна връзка с България и плановете им, свързани със страната ни са дългосрочни“, заяви икономическият заместник-министър.

Председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе сподели, че се очаква скоро членовете на камарата да се увеличат на 300.  „През месец октомври очакваме бизнес делегация от 130 френски фирми да посети България, за да проучат потенциала и възможностите за развитие на проектите си тук“, каза той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: