G7 и Европейският съюз ще забранят възобновяването на експорта на руски газ

G7 и Европейският съюз ще забранят възобновяването на експорта на руски газ Снимка: dzen.ru

Financial Times: G7 и ЕС ще забранят възобновяването на спрения от Русия износ на тръбопроводен газ

Страните от G7 и Европейския съюз, в рамките на насрочената от 19 до 21 май среща на върха в Хирошима, планират да въведат забрана за износа на руски газ по тръбопроводите, по които по-рано бяха спрени доставките, съобщава вестник Financial Times, позовавайки се на източници.

"G7 и ЕС ще забранят вноса на руски газ по маршрутите, по които Москва спря доставките <...>, търговията с тръбопроводен газ бе блокирана от западните държави за първи път (след началото на специалната военна операция на Русия в Украйна - Бел. ред.)", се казва в материала на изданието.

Financial Times отбелязва, че решението, което ще бъде прието по време на срещата на върха наG7 в Хирошима, ще предотврати възобновяването на експорта на руски газ по маршрутите за такива страни, като Полша и Германия. 

Според авторите на материала, опитвайки се да засилят икономическия натиск върху Русия, западните страни искат по този начин да постигнат гаранции за това, че РФ ще се лиши от възможността да увеличава доходите си от енергоносители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: