Турция пред избори

Турция пред избори Снимка: amwatch.com

Основният съперник на Ердоган обвини Русия, че се намесва в предизборната кампания

Два дни преди изборите, Кемал Кълъчдароглу, кандидатът на обединената шестпартийна турска опозиция „Национален алианс” изрази позицията си в Twitter на чист руски език: „Уважаеми руски приятели, вие стоите зад монтажите, конспирациите, Deep Fake съдържанието и записите, които бяха разкрити вчера в тази страна. Ако искате да продължим нашето приятелство след 15 май, дръжте ръцете си далеч от турската държава. Ние ще продължим да бъдем за сътрудничество и приятелство“, написа в Twitter Кълъчдароглу.

Euronews припомня ситуацията, дала повод за изявлението на опозиционния кандидат. На 7 май турският президент Ердоган показа на своите поддръжници видео, в което Кълъчдароглу насърчава хората да гласуват, а няколко секунди по-късно се появява Мурат Карайълан, лидер на Кюрдската работническа партия (ПКК) , която в Турция е призната за терористична организация. На 8 май журналистите на Deutsche Welle установиха, че видеото е монтирано от два различни видеозаписа, за да обвини Кълъчдароглу във връзки с ПКК.

Публикацията му се появи, след като друг кандидат, Мухарем Индже, се оттегли от изборната надпревара, като заяви, че два месеца е бил тормозен и оклеветен заради фалшива снимка със сексуален характер, разпространявана чрез „фалшиви акаунти”. Според социологическите проучвания подкрепата за Индже е около 2%. Той беше подложен на силна критика, че дърпа гласове от Националния алианс, който се обедини зад Кемал Кълъчдароглу. По тази причина от партията на Индже през последните дни се оттеглиха и няколко важни фигури.

Проучване на общественото мнение, публикувано в четвъртък, предвижда за 74-годишния Кълъчдароглу 49,3% от гласовете на първия тур, срещу 43,7% за Ердоган, 2,2% за Индже и 4,8% за третият кандидат Синан Оган. Според проучване, проведено на 9 и 10 май от института Metropoll, близо половината от поддръжниците на Мухарем Индже ще пренасочат гласа си към Кълъчдароглу, докато по-малко от една четвърт смятат да подкрепят Ердоган. 

Настоящият турки президент чиято популярност е подкопана от икономическата криза, довела Турция до 40% инфлация, обеща във вторник увеличение на заплатите на държавните служители с 45%, а в четвъртък качи офертата, обявявайки, че ще ги удвои. 

Кълъчдароглу обещава връщане към демокрацията и пълномащабна борба с инфлацията. В допълнение към гласовете на своята коалиция, той спечели подкрепата и на Демократическата партия на народите (HDP), основната прокюрдска партия в страната и трета по големина политическа сила.

В неделя 64,1 милиона избиратели в Турция ще обновят своя парламент. Според данни на турската Върховна избирателна комисия, близо 1,7 милиона турци вече са гласували от чужбина, отбелязвайки рекордна избирателна активност, каквато се очаква и в неделя в южната ни съседка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: