Фалшиви известия шокираха хиляди французи

Фалшиви известия шокираха хиляди французи Снимка: Le bruit qui court

Екоактивисти изпратиха до 1000 французи писма, с „предупреждения”, че земите им ще бъдат отчуждени заради строеж на петролопровод Париж - Брюксел – Лион

Освен съобщенията в пощенските кутии, получателите от Марсилия, Лион и Гренобъл видяха на видни места залепено и „разрешението” за разчистване на терена за строителните работи. Всичко подсказваше, че в ход е действителен строителен проект, с всички съпътстващи неудобства за френските граждани, които още не са преглътнали повишаването на пенсионната възраст и лесно „се хванаха” на измамата, „разкрасена” допълнително с фалшив Twitter акаунт на несъществуваща строителна компания и фалшива „гореща линия”, която действително прегря. 

Авторите на измамата - група екологични активисти, наречекли се Le bruit qui court („Мелница за слухове”), се оправдаха с целта да насочат вниманието на обществеността и особено на медиите към истински проект на компанията Total Energies в Уганда и Танзания, който ще засегне 19 000 местни домакинства

„Предложихме на Франция това, което Total Energies предлага на Уганда“, казва колективът във видео, обясняващо съображенията зад номера. „Ако проектът не е приемлив в Европа, защо трябва да приемлив в Африка?“, пита Жули Паске, съосновател на Le bruit qui court.

„Една от целите беше да достигнем до повече хора и до регионалната ежедневна преса, за да накараме медиите да говорят за проекта и да притиснем Total Energies. Целта беше постигната, извадихме проекта на свтло“, обясни Паске пред Euronews.

Реалният проект на Total Energies, известен като Tilenga-EACOP, включва пробиване на повече от 400 кладенци в Уганда, както и изграждане на 1 443 км тръбопровод от град Хоима в Уганда до пристанището Танга в Танзания. От проекта твърдят, че е разработен с оглед „най-малкото възможно въздействие и се стреми да избегне гъсто населени и чувствителни към околната среда райони“.

Част от предвиждания добив на нефт ще се извършва в най-голямата защитена зона на Уганда, Националния парк Murchison Falls, а тръбопроводът ще премине и през няколко резервата, включително 400 км покрай езерото Виктория, където всеки потенциален петролен разлив може да има пагубно въздействие.

Неправителствени организации изчисляват, че заради проекта, около 100 000 местни жители ще загубят парчето си земя. Total Energies не потвърждават цифрата, но посочват, че проектът ще създаде 58 000 постоянни работни места на местно ниво и 11 000 по време на строителството.

Същевременно Total Energies обяви, че няма достатъчно финансиране и удължава крайния срок за набиране на средства, след като няколко международни банки като HSBC, Crédit Suisse и Deutsche Bank, както и френските Société Générale, BNP и Crédit Agricole на практика се оттеглиха от проекта.

През февруари 2023 г. шест екологични и правозащитни асоциации поискаха правни действия за отмяна на проекта Tilenga-EACOP, но парижкият съд отхвърли иска. „Можем да спрем този проект, като продължаваме да се мобилизираме. Колкото повече расте възмущението ни, толкова по-малко природа ще бъде унищожена”, вярва Жули Паске. За момента не е ясно дали измамата на Le bruit qui court няма да предизвика съдебни действия срещу групата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: