Opera представи Opera One, модулен браузър с функции на изкуствен интелект

Opera представи Opera One, модулен браузър с функции на изкуствен интелект

Opera пусна нов браузър, наречен Opera One, който в крайна сметка ще замени браузъра по подразбиране на компанията

Разработчиците казаха, че представеният продукт има елементи, които го правят готов за „генеративно бъдеще, базирано на изкуствен интелект“, без да уточняват какво точно означава това.

Основната иновация на Opera One, която стана достъпна за разработчиците в предварителната версия на приложението, е модифицирана концепция за групиране на раздели, наречена „Острови от раздели“. Браузърът автоматично групира отворените раздели въз основа на техния контекст. Например, ако потребителят търси място за вечеря, тогава разделите на различни заведения за хранене ще бъдат групирани заедно. При взаимодействие с различни документи на Google, разделите също ще бъдат комбинирани за по-удобно взаимодействие с тях.

Всеки остров (група раздели) е маркиран с вертикална лента с определен цвят. Можете да разширите или свиете група с едно щракване върху съответния раздел. Когато се свие, всяка група от раздели се допълва от подсказки, така че потребителят да може лесно да намери желания остров. Opera отбеляза, че новият подход за групиране на раздели е „естествен начин за организиране на раздели в контекстуални групи“.

Известно е също, че Opera One използва нов механизъм, който осигурява плавно изобразяване на сложни уеб анимации с помощта на графичния ускорител на устройството. Това подобрява производителността при взаимодействие с групи раздели и други функции, които ще се появят в новия браузър по-късно.

Що се отнася до функциите, фокусирани върху ИИ на Opera One, за това е малко казано. Известно е само, че браузърът по подразбиране ще получи интеграция с ChatGPT и ChatSonic. По-късно тази година Opera One ще замени браузъра по подразбиране на компанията на устройства с Windows, macOS и Linux.

Източник: TechCrunch
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: