Макрон замисля мирни преговори за Украйна с участието на Китай

Макрон замисля мирни преговори за Украйна с участието на Китай Снимка: deccanherald.com

Макар че в неотдавнашните си срещи със Си Дзинпин не постигна голям напредък, френският президент не спира с опитите да включи Китай в уреждането на украинския конфликт

Страните от G 7, чиито външни министри вчера приключиха срещата си в Япония, са готови да работят с Пекин, включително по украинския въпрос, но твърдо очертаха границите на възможния компромис: териториална цялост на Украйна и без доставка на китайски оръжия за Русия.

Макрон е възложил на съветника си по външната политика Еманюел Боне да разработи заедно с първия дипломат на Китай Уан И проект за формàта, при който ще се провеждат бъдещите преговори между Русия и Украйна, казаха пред Bloomberg запознати с тези планове. Според тях, Париж предвижда начало на преговорите през лятото, но в зависимост от редица условия, в т.ч. успешно пролетно контранастъпление на украинските войски и съответно по-добра позиция на Киев при евентуалните преговори. 

Планът на Макрон включва и дългосрочни гаранции за сигурността на Украйна, които биха възпрели Русия от по-нататъшни актове на агресия, казват източниците на Bloomberg.

Уан И вече е установил връзки с Боне, след като неотдавна посочи основите на „стратегическия консенсус” между Китай и Европа - „Прекратяването на огъня, спирането на войната, възобновяването на мирните преговори и политическото уреждане на кризата”.

Междувременно френският външен министър Катрин Колона участва в срещата на външните министри на страните от G 7, която очерта обща позиция относно важността на „откритото ангажиране“ с Китай по въпроси от общ интерес.

Дипломатите формулираха подхода си към Китай така: сътрудничество, когато е възможно и същевременно - намаляване на икономическата зависимост на западните страни от Китай. За G 7 доставки на оръжие за Русия от страна на Китай са „неприемливи”, както и военна ескалация около Тайван. 

G 7 подкрепя „формулата за мир“ на Володимир Зеленски, включително пълното изтегляне на руските войски от украинска територия. В комюнике след срещата министрите заявиха, че страните от G 7 ще подкрѐпят Украйна в борбата срещу руската агресия "колкото е необходимо".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: