Китай планира да изгради база на Луната

Китай планира да  изгради база на Луната Снимка: КЕШ

Китай планира да започне изграждането на база, използваща лунна почва след пет години, по-специално изпълнението на този план ще започне това десетилетие

Това съобщава Ройтерс. Повече от 100 китайски учени, изследователи и космически изпълнители наскоро се срещнаха на конференция в Ухан, за да обсъдят начини за изграждане на инфраструктура на Луната.

По-специално, Дин Лиюн, експерт от Китайската академия по инженерство, каза, че екипът разработва робот, наречен "Китайски супермасони", който ще произвежда тухли от лунна почва.

„Създаването на обитаема среда на Луната е от съществено значение за дългосрочното изследване на Луната и това със сигурност ще се осъществи в бъдеще“, каза Дин, признавайки трудността да се постигне това в краткосрочен план, според доклада.


Роботът, който има за задача да направи „тухла от лунна почва“, ще бъде изстрелян по време на китайската мисия Chang'e-8 около 2028 г., каза Динг. Той добави, че страната се стреми да получи първата в света проба от почвата от обратната страна на Луната по време на мисията през 2025 г.

Китай заяви, че иска китайските астронавти да останат на Луната дълго време след създаването на лунна изследователска станция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: