За 2 седмици от Украйна са изнесени 1,3 милиона тона селскостопанска продукция

За 2 седмици от Украйна са изнесени  1,3 милиона тона селскостопанска продукция

От началото на изпълнението на Черноморската зърнена инициатива повече от 25 милиона тона селскостопански продукти са изнесени от южните пристанища на Украйна

В рамките на Черноморската зърнена инициатива, сключена на 22 юли 2022 г. с посредничеството на Турция и ООН, от пристанищата на Украйна бяха изнесени общо над 25 милиона тона селскостопански продукти, от които около 1,3 милиона тона изнесени от 19 март, когато сделката беше удължена за пореден път, пише aa.com.tr.

Всички действия на корабите за насипни товари се проследяват чрез „Съвместния координационен център“, който работи в Истанбул от юли 2022 г.

Първият кораб от черноморските пристанища на Украйна, в рамките на споразумението, продължи по „зърнения коридор“ от пристанище Одеса до Ливан на 1 август 2022 г.

 

На 17 ноември турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Черноморската инициатива за зърно е удължена с още 120 дни, считано от 19 ноември 2022 г.

Държавният глава отбеляза, че решението е взето в светлината на постигнатите с усилията на Анкара четиристранни договорености с участието на представители на ООН, Руската федерация и Украйна.

Срокът на Черноморската зърнена инициатива изтече на 18 март. Същия ден турският лидер Ердоган обяви удължаването на споразумението с още 120 дни.

Към 30 март броят на корабите, тръгнали от украинските пристанища, достигна 851.

Около 40% от селскостопанските продукти, преминали през зърнения коридор, са доставени в Европа, 30% в Азия, 13% в Турция, 12% в Африка и 5% в Близкия изток.


Ще припомним, че Национален тридневен протест организираха зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март. Протестът бе в четири пункта в страната- Видин, Русе, Кардам и Силистра. Едновременно с това по магистралите и главните пътища присъстваше само селскостопанска техника, без да се блокира движението.

Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете, заяви председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски.

Допреди месец в страната ни са внесени огромни количества зърно, добитото зърно е по складовете, а сделки няма, допълни Андрейнски пред БНР.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: