Предприятията в Казанлък отчитат приходи от над 1,8 млрд. лв.

Предприятията в Казанлък отчитат приходи от над 1,8 млрд. лв. Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

В общината са концентрирани около 90% от мощностите в подотрасъл „Хидравлика и пневматика“

Предприятията в Казанлък отчитат приходи от над 1,8 млрд. лв. през изминалата 2022 г. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на бизнеса от региона, организирана от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

За голяма част от хората Казанлък е познат като долината на розите, но потенциалът на общината далеч не се изчерпва само с това. В последните години сме свидетели на ускореното развитие на този район в индустриално отношение, което се потвърждава и от стабилния ръст на икономическите показатели”, подчерта министър Никола Стоянов. 

Над 742 млн. лева са реализираните инвестиции в общината. Производствените компании, които са най-силният сектор в общината, допринасят за 63% от добавената стойност за местната икономика, а в тях работят почти 70% от заетите, стана ясно по време на срещата. 

Министър Стоянов посети и терените, на които се планира изграждането на нова индустриална зона в Казанлък. “Само по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени над 200 млн. лв. за изграждане на индустриални зони и това е още един инструмент, който можете да използвате”, обясни Никола Стоянов. Той насърчи и общината да подаде документи за вписването на зоната в Регистъра на индустриалните паркове, което би дало предимство при подготовка на бъдещи проекти. 

В Казанлък са концентрирани около 90% от мощностите в подотрасъл „Хидравлика и пневматика“ на страната.По време на своето посещение в града министър Стоянов се запозна с производствения процес в едно от най-големите предприятия от този сектор за региона - „М+С Хидравлик“ АД. В него работят над 1350 души, а голяма част от продукцията е експортно ориентирана и се дистрибутира в цял свят. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: