Обвиниха плувци в Хавай, че тормозят делфини

Обвиниха плувци в Хавай, че тормозят делфини Снимка: hawaiimagazine.com

Властите разследват действията на група плажуващи, обвинени в "агресивен тормоз” на стадо делфини край Големия остров.

Плуването с делфини е популярно туристическо развлечение в Хавай, но федералният закон забранява на плувците да се приближават до пасажите делфини на повече от 45 метра, припомня ВВС. Независимо от това, хавайските власти съобщиха, че в неделя, по време на рутинен патрул са се натъкнали на голяма група от 33 плувци в залива Хонаунау, заснети и от дрон, „да преследват агресивно, да задържат и тормозят” играещите морски бозайници. 

Федералният закон, забраняващ тази местна туристическа атракция, влязла в сила през 2021 г., за да защити делфините през деня и да гарантира, че „те се приютяват необезпокоявани в местообитанието си за почивка“, отбелязват по този повод от Националната администрация за океаните и атмосферата. Законът се прилага за делфини, плуващи в рамките на 4 км от бреговете на главните Хавайски острови, като забраната важи и за лодки, канута, падъл-бордове и дронове.

Делфините са нощни създания, които вечер се хранят, но общуват и почиват през деня, упражнявайки включително и много популярните скокове във въздуха, на чийто фон плувците обичат да се снимат

Нарушителите, забелязани в неделя, са били предупредени още във водата, че нарушават федералния закон, след което са били пресрещнати на сушата, съобщиха от Отдела за природни ресурси на Хавай. За инцидента е започнато съвместно федерално и щатско разследване

Въпреки закона обаче, много хотели и местни курорти продължават да рекламират играта с делфини като развлечение за туристите, давайки указания за най-подходящите за целта периоди и места край плажовете на Хавайските острови.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: