Нещастието на Финландия: страната се бори с рекордна смъртност на младите наркомани

Нещастието на Финландия: страната се бори с рекордна смъртност на младите наркомани Снимка: pikist.com

Финландия се смята за образцова страна. Благодарение на развитата система на здравеопазване и образование, ниското ниво на престъпност и биологичното разнообразие, експертите на ООН я наричат най-щастливата в света вече пет години. Обаче, зад романтичните картини на селца, сгушени в снега, се крие набиращ острота проблем - става дума за младежката наркомания. Финландия е европейски лидер по смъртност сред тези, които не са навършили още 25 години.

През 2022 г. почти една трета от смъртните случаи от наркотици тук са в тази възрастова категория. Средно наркозависимите умират във Финландия десет години по-рано, отколкото в други страни от ЕС.

Много свръхдози се дължат на наличието на опасни смеси в организма - например бупренорфин, бензодиазепини и алкохол. Репортерът на Euronews Ханс фон дер Брелие пътува до Финландия, за да види лицата, стоящи зад тревожната статистика.

Смърт в ненавършените 20

Първият му събеседник е Нико. 25-годишният мъж си спомня: "За първи път започнах да пуша марихуана на 12 години, а на 16-годишна възраст вече си приготвях опиумен чай, след това дойде ред на екстази, амфетамин и всичко останало".

Нико си спомня колко смъртни случаи е виждал. "Когато бях на около 20 години, започна вълна от умирания. Момчетата паднаха в гробовете като ябълки от дърво", раз казва той.

Нико го очаква затвор за съвкупност от нарушения. Той разглежда това като възможност да се освободи от зависимостта. Във Финландия само 20% от тежките наркомани се лекуват - срещу 70% в съседна Швеция.

Боцкане под контрол

Суви и Ниня, героини на репортажа, работят във финландската фондация "Синя лента" - организация, която помага на бездомните и на тези, които се борят с наркотичната зависимост.

И двете жени се застъпват за създаването на контролирани кабинети за инжектиране - места, където хората могат да приемат наркотици в хигиенично безопасна остановка под наблюдението на специалист. Подобни заведения вече съществуват в Германия и Нидерландия, експертите там смятат, че намаляват риска от предозиране, инфектиране и насилие.

"Извън такива кабинети хората употребяват наркотици ето тук", посочва Суви обществена тоалетна. "Това е изключително опасно".

Откриването на кабинети за контролирана употреба на наркотици във Финландия се обсъжда по време на подготовката за парламентарните избори през април. Привържениците на експеримента смятат, че това ще осигури медицински надзор на зависимите и може би ще убеди някои да се лекуват.

Да спасява хора и да гаси пожари

Още повече, че нов животе възможен. Това се потвърждава от историята на Томи, наркоман с дългогодишен стаж, който 4 пъти е попадал в реанимация с предозиране. Томи успява да слезе от иглата в затвора, където попадна за измама. Той казва, че за нищо на света няма да се върне към старите си навици. Вкъщи мъжът го чака новороден син. А освен това той има и мечта - да стане пожарникар. Вярно е, че за да направи това, му предстои и дасе сдобие със сваляне на съдимостта му, което ще отнеме много време.

"Искам да видя до къде ще долетя с новите си крила", казва той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: