Доналд Тръмп предрече нова Голяма депресия

Доналд Тръмп предрече нова Голяма депресия Снимка: Стопкадър видео

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обвини настоящия държавен глава Джо Байдън за икономическите проблеми на страната

Тръмп счита, че в бъдеще Съединените щати ще бъдат изправени пред нова, по-силна Голяма депресия.

Голямата депресия е глобална икономическа криза, която започва на 24 октомври 1929 г. с огромен спад на акциите на фондовата борса и продължава до 1939 г. До 1932 г. 12,5 милиона души, или 10% от цялото население на страната, остават без работа в Съединените щати.

„Въз основа на това, което се случва с нашата икономика... Джо Байдън ще се превърне в Хърбърт Хувър (американски президент от 1929 до 1933 г.) на модерната епоха. Ще имаме Голяма депресия, много по-лоша от 1929 г. Като доказателство, банките вече започнаха да фалират“, написа Тръмп в социалната си мрежа Truth Social.

На 10 март калифорнийският цифров регулатор обяви 16-ата по големина американска банка Silicon Valley Bank (SVB) в несъстоятелност. 

Фалитът на SVB беше най-големият от кризата през 2008 г. В проспекта за инвеститори SVB обясни, че трябва да възстанови загубите от 1,8 милиарда долара, които е понесъл в резултат на продажбата на част от портфейла си от активи.

След фалита на   Silicon Valley Bank (SVB), американските регулатори затвориха още една американска банка - базираната в Ню-Йорк Signature Bank. Според данни на Департамента за финансови услуги на Ню Йорк, към 31 декември 2022 г. Signature Bank е имала общи активи за около $110,36 млрд, а депозити - за $88,59 млрд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: