Как да се предпазваме от опасни стоки

Как да се предпазваме от опасни стоки Снимка: pikist.com

Можем ли да проверим за рискови за живота и здравето ни продукти?

За да минимизираме шанса да попаднем на опасна стока, е добре предварително да се информираме подробно за произхода, характеристиките и възможните рискове при употребата на даден продукт, преди да го закупим. Важно е и да работят механизмите за защита на потребителите от вредни за здравето и живота изделия. 

Това коментира в сутрешния блок на телевизия Euronews Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“ във връзка с неприятния инцедент, при който момиче получи изгаряния от изтекла течност от калъф за мобилен телефон. 

Трябва да проверим дали съответният продукт фигурира в поддържания от Европейската комисия регистър, който е част от системата за бързо известяване за доказано опасни стоки в Европейския съюз SaftyGate: https://bit.ly/3F0lGq6

В регистъра можем да правим справки по категории стоки. Първо, за да видим дали конкретна стока е там, защото е забранена, след като са направени необходимите изпитвания и се е оказало, че не отговаря на изискванията за безопасност. На следващо място, можем да разгледаме забранени продукти от същия вид какви рискове крият. Така ще се ориентираме по-добре дали това, което се каним да си купим, може да крие риск за нас и при обичайната му употреба, но и във взаимодействието му с други продукти“, обясни тя. 

Габриела Руменова обърна внимание и на факта, че един продукт сам по себе си може да не е опасен, но да стане такъв при определени обстоятелства. „Когато говорим за калъфите за телефони, трябва да бъдем внимателни и да следим дали самите устройства работят изправно. И още един акцент - предстоят топлите месеци, много пъти небрежно оставяме телефона си на слънцето, той се нагрява, взимаме го в ръцете си, поставяме го върху тялото си и това също е свързано с рискове около него и аксесоарите“, допълни тя. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: