Великобритания санкционира "Росатом", "Ростех", "Газпром" и четири банки

Великобритания санкционира "Росатом", "Ростех", "Газпром" и четири банки Снимка: https://pixabay.com/

Обединеното кралство обяви нови санкции срещу Русия, като те засегнаха 92 физически и юридически лица

Санкциите засегнаха ръководителите на компанията "Росатом", както и ръководителите на двете най-големи руски отбранителни компании "Ростех" и "Алмаз-Антей" и четири банки.

Санкционният списък включва:

    Матиас Варниг, главен изпълнителен директор на оператора на газопровода "Северен поток 2", както и бивш член на борда на директорите на Транснефт и Роснефт.
    Любов Кабаева, майка на гимнастичката Алина Кабаева.
    Алексей Дюмин, ръководител на Тулска област.
    Алексей Козак, син на бившия вицепремиер на Русия и заместник-ръководител на президентската администрация Дмитрий Козак.
    Елена Бурмистрова, генерален директор на "Газпромекспорт" и заместник-председател на Управителния съвет на "Газпром".
    Максут Шадаев, ръководител на руското министерство на цифровото развитие.
    Сергей Александровски, главен изпълнителен директор на "Аерофлот", както и осем ръководители на компанията.
    Яна Новиков, главен изпълнителен директор на "Алмаз-Антей".
    34 ръководители на "Ростех" и "Алмаз-Антей", включително членове на борда на директорите, както и десет ръководители на "Газпром".

Санкциите включват също МТС-банк, банка «Санкт-Петербург», «УралСиб» и «Зенит». В санкционните списъци са още производителят на радарно оборудване за кораби „Изумруд“, авиостроителният завод „Сокол“, заводите „Елекон“ и „Звезда“, както и компаниите „Рембаза“, „Ломо“ и Всеруският научно-изследователски институт по експериментална физика.

Обединеното кралство също така наложи забрана за износ на части за самолети, радиооборудване и електронни комплекти, които могат да се използват във военното производство, включително дронове. Забраната включва и вноса на 140 продукта от желязо и стомана, включително такива, които са преработени в трети страни.

Петима ръководители на иранската държавна компания Qods Aviation Industry също попаднаха под санкциите. Според британското правителство компанията доставя на руската армия дронове за атаки срещу Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: