Челен опит: компания, осигуряваща електронно гласуване, съди Fox News

Челен опит: компания, осигуряваща електронно гласуване, съди Fox News Снимка: thehill.com

Dominion Voting Systems, която продава хардуер, софтуер и машини за електронно гласуване в САЩ и Канада, заведе иск за $ 1.6 милиарда срещу известната медийна група, обвинявайки я в клевета.

Повод за процеса, който ще се гледа през април, са твърденията в ефир на новинари от Fox, че гласуването на последните президентски избори е било манипулирано в полза на Джо Байдън, пише news.yahoo.com.

В обвинителния акт от 192 страници, внесен в четвъртък, Dominion Voting Systems цитират множество имейли и постове в социалните медии, които показват, че журналисти на новинарската медия са разпространявали твърденията на Тръмп за фалшифициране на изборите, макар да са знаели, че това е невярна информация.

Ето как самите журналисти от Fox коментират своите колеги, поднасяли като новини изявленията на Тръмп: „Лъже. Това е лудост”, „Безумие”, „Обидно е, зрителите вярват в тези лъжи”. Към тях се присъединява и президентът на на Fox Corporation Рупърт Мърдок: „Наистина луда работа. И ни вреди”.

Документацията по делото разкрива и причините -  новинарите са се страхували от гнева на Тръмп, тогава действащ президент. „Той лесно може да ни унищожи, ако играем погрешно“, пише водеща на продуцента си. Една от по-смелите поства в Twitter „Няма доказателства, че системата за гласуване е изтрила, загубила или променила гласове, или че е била компрометирана. Зрителите ще бъдат отвратени”.

Dominion Voting Systems са категорични: „Fox знаеха истината, но най-малкото, безразсъдно я пренебрегнаха. Но всяка медия избира какво да излъчва и след като има огромна аудитория, е задължена да казва истината – а не да използва популярността си, разпространявайки фалшиви истории”.

Fox News изглежда не мислят така. „Ще се вдигне шум и може би ще има известно объркване, но същността на този случай е свободата на печата и словото, което е основно право, предоставено ни от Конституцията“.

В насрещен иск адвокатите на медийния гигант твърдят, че Fox News просто „е отразявал” една от най-големите истории на деня – действащ президент на Съединените щати, твърди, че губи изборите чрез измама. „Самият факт, че има такива обвинения заслужаваше да влезе в новините“, обясняват „обективността” си от Fox News и настояват Dominion Voting Systems да докаже „действителна злонамереност“ при излъчването на неверните твърдения. 

„Критичният въпрос тук е състоянието на ума на тези хора от Fox”, казва пред ABC News Флойд Ейбрамс, един от водещите експерти в страната по закона за Първата поправка. Пред New York Times друг експерт - Ронел Андерсън Джоунс, професор по право в Юридическия колеж Quinney при университета в Юта, посочва, че искът на Dominion Voting Systems е „едно от най-добре аргументираните твърдения за действителна злонамереност, с каквато се сблъскваме във всеки голям медиен случай“. 

А Доналд Тръмп се готви за президентската надпревара през 2024 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: