Неочаквана санкционна стока: ЕС ще забрани износа на тоалетни чинии за Русия

Неочаквана санкционна стока: ЕС ще забрани износа на тоалетни чинии за Русия Снимка: thespruce.com

Позовавайки се на проекта за десетия пакет европейски санкции, EUobserver посочва много стоки от дългия 146 страници санкционен списък.

Документът предвижда забрана на износа за Русия на санитарен фаянс и суровини за производството му, включително тоалетни чинии, тоалетни моноблокове, бидета, обикновени и вградени казанчета и подобни водопроводни инсталации. Забранява се и износът на светодиоди, конопени прежди, мотокари, сортировъчни устройства за поща, тухли, гуми и дори пълнители за химикалки.

Друга част от санкционния пакет включва електроника, лазери, радиооборудване, софтуер,  авиокомпоненти, подводни камери и редкоземни минерали. Отбелязва се, че основната цел на търговското ембарго на стойност € 11 милиарда годишно, е да спре продажбата на високотехнологични стоки с възможно използване в руски оръжейни системи. 

Забраната обхваща още водни оръдия за борба с безредици, електрошокови оръжия с голям обсег и сила на поразяване, както и оборудване за разпръскване на „парализиращи или дразнещи химикали“.  Не е пропусната и пиротехниката, включително сценичната. 

Новите санкции предвиждат замразяване на активите на около 130 физически лица, които няма да получават и европейски визи, в т.ч. руски пропагандисти, политици, военни и държавни служители. Четири руски банки ще бъдат изключени от системата SWIFT. Освен това се забранява излъчването на RT Arabic и Sputnik Arabic, които са част от холдинга RT.

Към 2021 г. вносният санитарен фаянс заема 15% от руския пазар. Същевременно, руското производство на хигиенна санитария е силно зависимо от вносни суровини, включително от Украйна, така че повишаването на цените на санитарния фаянс в Русия, започнало миналата година, изглежда ще продължи. 

Според браншовата асоциация, руските суровини за санитарен фаянс не са в необходимото качество и количество, включително заради логистични трудности, така че преодоляването на ситуацията ще отнеме време. Опасенията са, че новият пакет европейски санкции може да доведе до затварянето на предприятия за санитарен фаянс, които използват вносни суровини. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: