Новите санкции на ЕС трябва да попречат на укриването на руски активи

Новите санкции на ЕС трябва да попречат на укриването на руски активи Снимка: aa.com.tr

След като ЕС успя да открие едва около 15% от замразените руски активи, десетият пакет санкции ще се фокусира върху затварянето на „вратичките”, които пречат да се локализират активите на Руската централна банка.

Освен ограниченията срещу множество руски организации и лица, десетият пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия ще забрани износа на „критични“ промишлени стоки с възможна военна употреба на стойност € 11 милиарда, в т. ч. електроника, специализирани превозни средства, резервни части за камиони и реактивни двигатели, както и тежка строителна техника, кранове и инструменти, които могат да бъдат пренасочени към военна употреба, обясни председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Euronews.

Европейската комисия смята, че Русия ще се опита да замени тези основни западни продукти, което е и един от мотивите за налагането на санкции на Иран, като организации на Ислямската република ще бъдат включени в „черния списък”, заради подкрепата, която оказват на Кремъл във войната му срещу Украйна. 

Обявявайки днес сутринта предложението, фон дер Лайен каза: „Путин не само води брутална война на бойното поле, но освен това злобно атакува цивилни и агресорът трябва да плати за това“.

Предстои обсъждане и гласуване на пакета мерки от държавите-членки на ЕС, като целта е процедурата по приемането на новите санкции да завърши до 24 февруари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: