Блуза вместо кожено яке: фалшиви е-магазини мамят потребители

Блуза вместо кожено яке: фалшиви е-магазини мамят потребители Снимка: e-obuvki.com

Фалшиви е-магазини на полубългарски език мамят потребители

Да си поръчаш онлайн дизейнерско кожено яке, а да пристигне блуза. Възможно ли е да се случи това? 

Сценарият е напълно реалистичен, особено когато електронният магазин предлага само 5-6 артикула, напълно липсва информация за търговеца, правилата за продажбите и правата на клиентите. Посочен е само един имейл, регистриран в безплатната платформа за електронни пощи hotmail.com, чрез който на практика не може да се осъществи обратна връзка. А доставката е с наложен платеж, без опция „преглед и тест“

Точно такъв е случаят с е-магазина https://www.xaensil.com/, за който онлайн платформата „Ние, потребителите“ е получила сигнал от журналиста Лияна Панделиева. С характерното си чувство за хумор тя разказва и в своя профил във Facebook, че е попаднала на „реклама за продажба на кожени якета на EA7 на изгодните 100 лв за парче“, като уточнява, че ЕА7 не правят кожени изделия, а само спортни, включително ски екипировка. Споделя историята, защото й е направило впечатление, че много хора са писали, че поръчват, а когато тя оставила коментар, че са измамници, мигом била блокирана. Два дни след поста неин последовател и пише, че е получил блуза, вместо яке. Друг потребител коментира, че измамниците са много и дава още един пример със сайт на адрес: https://www.asulnks.com/, който пък е на полубългарски език, имейлът е email@exaple.com, а телефонът: 18888888888. 

Как може да попаднете в подобен капан? 

Любителите на онлайн пазаруването често търсят артикули по ключови думи като категории стоки, брандове, отстъпки и пр. Друг път пък попадат на спонсорирани постове в социалните мрежи или на банер реклами в интернет, най-често след като вече са били „профилирани“. Така откриват различни оферти, често с фантастични отстъпки и в непознати за тях е-магазини или платформи. Ако не обърнат внимание, че снимките са преобладаващото съдържание в сайта и няма почти никакви текстове, лесно могат да станат жертва.

А как да не падате в клопките на онлайн измамници? 

Преди да поръчате, вижте има ли информация за търговеца – име, физически адрес и телефон. При липса на такива директно се откажете от покупка. 

Проверете също за общи условия и за правилата, при които се извършват продажбите, както и за правата на клиентите – например за отказ в 14-дневен срок и на рекламация до две години от покупката. 

Вижте кога е създаден магазинът – ако е отскоро и се отличава с описаните по-горе дефицити, много вероятно е да сте попаднали на измамник. 

Съмнително ниските цени или големите отстъпки, особено за маркови и дизайнерски стоки са знак, че нещо не е наред. 

Предпочитайте е-магазините, които предлагат „преглед и тест“ и винаги ползвайте тази опция. 

Не пропускайте да потърсите отзиви в онлайн простванството от други потребители, които са пазарували от него в миналото, но имайте едно наум, че може да са фалшиви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: