В Турция определиха броя на сградите, които ще бъдат съборени след земетресението

В Турция определиха броя на сградите, които ще бъдат съборени след земетресението Снимка: 1prime.ru

Министерство на градоустройството на Турция: трябва да се разрушат 7584 сгради, засегнати от земетресението

Около осем хиляди засегнати сгради трябва да бъдат съборени на първо място след земетресенията, съобщи турското Министерство на градоустройството и околната среда след оценка на над 132 хиляди недвижими имота.

"В момента сме проверили 132 898 сгради в 10 провинции... от тях 7584 са се срутили или трябва спешно да бъдат разрушени, 12 617 сгради са в непригодно за обитаване състояние поради повреди", съобщават от ведомството.

Съгласно данните на Министерството, повече от 31 хиляди сгради са получили леки повреди, а над 60 хиляди изобщо не са пострадали, проверката на всички сгради в 10 провинции ще приключи в рамките на 3-4 дни.

В момента 6 хиляди служители на ведомството се занимават с оценка на състоянието на сградите, се казва в прессъобщение, получено от РИА Новости.

Министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг заяви по-рано, че никой няма да избегне наказанията за небрежността, довела до срутването на сгради при разрушителното земетресение в понеделник в югоизточната част на страната.

След катастрофалните трусове през 1999 г., които отнеха живота на повече от 18 хиляди души, Турция преразгледа правилата, регулиращи строителството на жилищни сгради. По-конкретно, през 2007 г. беше приет кодекс за жилищно строителство, като се отчитат изискванията, необходими за защита от земетресения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: