Китай ще закупи от Иран 15 000 дрона

Китай ще закупи от Иран 15 000 дрона

Китай възнамерява да закупи 15 000 ирански безпилотни летателни апарата, съобщи иранската информационна агенция *Entekhab, цитирайки неназован съветник на иранския министър на разузнаването

Според чиновника, освен Китай, още 89 държави са на опашката за дронове, произведени в Иран.

Съветникът на министъра също така подкрепи ориентираната към изток политика, насърчавана от върховния лидер и духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей, който се застъпва за подобряване на двустранните отношения с Китай и Русия с цел „стратегическа борба срещу западната хегемония“.

Според служител на разузнаването политиката на Али Хаменей е допринесла за промяна на "баланса на световните сили" в полза на Иран, като по този начин е нанесла щети на западните държави.

„И войната в Украйна е пример за това“, каза чиновникът. В същото време, пише изданието, той не уточнява дали това е потвърждение за сътрудничеството на Иран с Русия във военната операция на територията на Украйна.

Иран и Русия многократно са отричали използването на ирански дронове по време на военни операции в Украйна. Иранските власти съобщиха, че са доставили дронове на Русия преди навлизането на нейните войски в Украйна.

През 2022 г. САЩ, Великобритания и Европейският съюз наложиха санкции на редица ирански компании за дронове заради подозрения за доставка на оръжия за Русия.

*Entekhab е един от най-посещаваните новинарски портали в Иран, създаден на основата на едноименния вестник, издаван в Иран в продължение на 13 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: