Китай започва създаването на най-големите вятърни турбини в света

Китай започва създаването на най-големите вятърни турбини в света Снимка: esoreiter.ru

Всяка турбина ще произвежда максимум 16 мегавата

Вятърните турбини стават все по-големи по размер, но дори и по стандартите на съвременните титани, тези, които се инсталират в морската вятърна електроцентрала Zhangpu Liuao в Китай, са истински "чудовища".

По дани на Китайската глобална телевизионна мрежа, в станцията за първи път ще бъде инсталирана 16-мегаватова турбина, произведена от компанията Goldwind Science and Technology Co. Общата мощност на станцията ще бъде 400 мегавата.

Центърът ще бъде разположен на 146 метра над океана, което е един и половина пъти понече от височината на Статуята на Свободата, заедно с факлата. Перките ще са с диаметър 252 метра, като всяка от тях ще бъде по-дълга от футболно игрище. 

Китайската корпорация, която изгражда станцията, изчислява, че всяка турбина ще произвежда достатъчно електроенергия за захранване на 36 000 стандартни китайски домакинства и ще предотврати отделянето на 54 000 тона въглероден диоксид годишно.

Китай обаче продължава да поддържа и голям брой малки турбини. Най-голямата морска електроцентрала Jiangsu Qidong  използва смес от турбини от различни производители, като средният им размер е 6 мегавата. Най-големият модел, представен на уебсайта Goldwind, е 8,0 мегавата.

Ако се вярва на китайските медии, Китай е завззел лидерството в масовата турбинна надпревара. Haizhuang Wind Power обяви производството на 18-мегаватово "чудовище", а Mingyang Smart Energy съобщи за плановете "да се премине прага от 18 мегавата". Един експерт дори прогнозира създаването на вятърна турбина от 25 мегавата в близко време.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: