Китай се обиди, че САЩ свалиха техния „метеорологичен” балон

Китай се обиди, че САЩ свалиха техния „метеорологичен” балон Снимка: thedrive.com

Според американските власти, въздухоплавателното съоръжение, което няколко дни се носи във въздушното пространство на САЩ, е разузнавателен балон.

Вчера китайското външно министерство заяви, че „категорично не одобрява и протестира срещу насилственото нападение на САЩ срещу граждански безпилотен дирижабъл" и предупреди, че Китай може да предприеме неопределени отговори на това действие.

„След проверка, китайската страна многократно информира американската страна за гражданския характер на дирижабъла, посочвайки, че влизането му в САЩ поради форсмажорни обстоятелства е напълно неочаквано и ясно поиска от американската страна да се справи правилно с въпроса по спокоен, професионален и сдържан начин“, се казва още в изявлението. 

Китайското министерството се аргументира и с факта, че според говорител на Министерството на отбраната на САЩ, балонът не представлява военна или физическа заплаха. 

 „При такива обстоятелства използването на сила от страна на САЩ е явна свръхреакция и сериозно нарушение на международната практика. Китай решително ще защити законните права и интереси на съответната компания и си запазва правото да даде допълнителни отговори, ако е необходимо“, подчертаха от китайското дипломатическо ведомство.

Според китайските официални медии, проблемът с балона е „раздухан” от американски журналисти и политици, за да „атакуват и опетнят Китай“, който „няма намерение да нарушава и никога не е нарушавал територията или въздушното пространство, на която и да е суверенна държава“.

От своя страна, Пентагонът отбеляза, че балонът е „маневрен“ и е плавал няколко дни из въздушното пространство на САЩ на почти 18 300 м височина, след което беше свален с изтребител F 22.

Заради инцидента, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи срещата си с китайския президент Си Дзинпин, но разговаря с члена на политическото бюро на ЦК на Китайската комунистическа партия Уан И, който е заявил,че Китай „няма да приеме безпочвени предположения или реклами“ относно инцидента. Агенция Синхуа призова „САЩ да бъдат по-искрени в предприемането на конкретни стъпки за решаване на проблемите с Китай, вместо да правят провокации”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: