Европейският съюз стартира платформа за борба с руската и китайската дезинформация

Европейският съюз стартира платформа за борба с руската и китайската дезинформация Снимка: ua.depositphotos.com

Жозеп Борел предупреждава за „нова вълна“ от фалшиви изображения, видеоклипове и подвеждащи уебсайтове

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз ще стартира нова платформа за противодействие на руските и китайските кампании за дезинформация на фона на нарастващи опасения.

Така нареченият Център за споделяне и анализ на информация в рамките на външнополитическите служби на ЕС - Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) - ще се стреми да наблюдава манипулирането на информация от чуждестранни участници и да координира действията си с 27-те държави от ЕС и по-широката общност на НПО , пише Politico.

„Трябва да разберем как са организирани тези кампании за дезинформация... за да идентифицираме извършителите на манипулации“, каза Борел.
 

Служител на EEAS заяви, че това ще бъде децентрализирана платформа за споделяне на информация в реално време с неправителствени организации, държави и агенции за киберсигурност, позволяваща по-добро разбиране на възникващите заплахи и разкази за дезинформация и по-бързи действия за справяне с подобни проблеми.

Борел също така предупреди за „нова вълна“ от дезинформация от изфабрикувани изображения, видеоклипове и уебсайтове, представящи се за медии, които се разпространяват „пет пъти по-бързо от светлината в социалните медии и платформите за съобщения“.

Съществуващото подразделение на ЕС за дезинформация, Stratcom, отбеляза в първия си доклад, че голяма част от манипулирането на чужда информация през 2022 г. се фокусира върху разкази, които подкрепят руското нахлуване в Украйна. Руските и китайските дипломатически канали са били особено ангажирани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: