Продължаваме да плащаме обезщетения за стотици хиляди левове заради липса на правосъдие

Продължаваме да плащаме обезщетения за стотици хиляди левове заради липса на правосъдие Снимка: https://pixabay.com/

Правителството одобри изплащането на 16 400 евро обезщетение след споразумение по жалба пред ЕСПЧ

От гледна точка на членове 3, 13 и 14 от Конвенцията жалбата се отнася до твърденията на жалбоподателя, че е бил малтретиран от полицията и частни лица, както и до липсата на ефективно разследване в това отношение, мотивирано по-специално от дискриминационно отношение, основано на ромския му произход. Въпросите по разглежданото дело представляват добре установена практика на ЕСПЧ.

В съответствие с политиката на ЕСПЧ да насърчава приятелските споразумения и в светлината на установената му практика, както и възможността на страните да сключат приятелско споразумение на основание чл. 39 от Конвенцията, жалбоподателят прие предложената декларация за обезщетение за претърпените от него вреди. С одобряването от ЕСПЧ на постигнатото споразумение делото ще бъде прекратено.

За извънсъдебното уреждане на спора със сключване на приятелско споразумение, българското правителство прие да изплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 16 400 евро за всички имуществени вреди, разходи и разноски.

Правителството одобри изплащането на 5 000 евро общо обезщетение след споразумение по жалба пред ЕСПЧ

Министерският съвет одобри изплащането на 5 000 евро общо обезщетение след споразумение по жалба пред ЕСПЧ. С жалбата се повдигат оплаквания за нарушение чл. 8 от Конвенцията самостоятелно и във връзка с чл. 13 поради накърняване неприкосновеността на жилището и на семейния живот.

Определенията, с които се разрешава извършването на претърсване и изземване в жилищата и леките автомобили на жалбоподателите, съдържат бланкетни и фрагментарни мотиви, без да се изследва конкретната необходимост от извършване на следствените действия и техния обем.

Липсва упражнен ефективен съдебен контрол върху законността и необходимостта на извършените претърсвания и изземвания, доколкото в нито един момент не е било изяснено конкретно какви документи и вещи, свързани с воденото наказателно производство се е очаквало да бъдат открити в жилищата, в служебния кабинет на първия жалбоподател и леките автомобили на жалбоподателите.

Претърсване в жилището на шестата жалбоподателка е извършено при условията на неотложност с последващо одобрение от съд. В определението за одобряване на протокол, обективиращ резултат от претърсване и изземване липсва конкретна информация, обосноваваща „реалната опасност при неизвършване на това следствено действие да се стигне до невъзможност за събиране и запазване на доказателствата от значение за правилното решаване на делото“.

Жалбоподателите твърдят нарушение на чл. 6 § 1 от Конвенцията поради липсата на достъп до съд, за да оспорят законността и необходимостта на претърсванията. Съдът вече е имал възможност да установи, че българското право не предвижда подобна правна възможност („Илия Стефанов срещу България“ № 65755/01, § 44).

В светлината на константната си практика ЕСПЧ съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати на жалбоподателите общо обезщетение в размер на 5 000 евро.

Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 253 671 лв. по пет осъдителни решения на ЕСПЧ

Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 253 671 лв., представляващи обезщетения в изпълнение на пет решения на Европейския съд по правата на човека срещу България. Те са постановени в периода 04.10.2022 г. - 06.12.2022 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: