Българският износ за Турция се увеличава с над 32%

Българският износ за Турция се увеличава с над 32% Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Турски компании са инвестирали над 1 млрд. евро в България, през 2022 г. стокообменът расте, обяви министър Пулев

Директните турски инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро, почти половината от тях са получили някаква форма на държавна подкрепа през Българската агенция за инвестиции (БАИ). Над 2200 турски компании са избрали България за предпочитано място за правене на бизнес, като те са едни от най-големите работодатели у нас.

Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който откри бизнес и инвестиционен форум в Истанбул, организиран от БАИ към Министерство на иновацииите и растежа. На събитието присъстваха над 200 участници от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и туризъм.

Във форума от българска страна участваха още министрите на туризма Илин Димитров и на здравеопазването Асен Меджидиев, а от турскастрана - зам.-министърът на индустрията и технологиите д-р Четин Али Дьонмез. Присъстваха още кметове на български общини, представители на Индустриалните зони в страната ни и на Българо-турската търговско-промишлена камара. 

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че Турция е ключов външнотърговски партньор на България. „Република Турция е в топ 5 на нашите партньори на база износ. Експортът за Турцияза периода януари – ноември 2022 г. възлиза на над 2,5 млрд. евро, което е ръст от 32,5% спрямо същия период на 2021 г. Южната ни съседка е в топ 3 на база внос сред търговските ни партньори - вносът от Турция за първите единадесет месеца на 2022 г. е за над 4,3 млрд. евро, като отбелязва ръст с 55,4% спрямо 2021 г.“, каза министър Пулев. 

Той изтъкна, че общо стокообменът за януари - ноември 2022 г. е близо 7 млрд. евро, като имаме амбицията средносрочно да достигнем до 10 млрд. евро, а форуми като този са стъпка в правилната посока.  

Пулев заяви, че вече редица турски компании са избрали страната ни и споделят положителен опит.Те са разкрили 4 600 нови работни места в секторите производство, туризъм и здравеопазване, което е много значимо, предвид размера на българската икономика. По думите му в някои български региони семействата разчитат основно на големите турски работодатели за своя поминък и работни места. „

Според заместник-министърът на индустрията и технологиите на Република Турция д-р Четин Али Дьонмез, България и Турция са пример за добро сътрудничество и в икономически и политически план. Той заяви, че се откриват нови гранични пунктове и нови самолетни линии. (Нова самолетна линия Истанбул – Пловдив стартира от 18–ти февруари). 

По време на форума бяха организирани и двустранни срещи, на които бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Турция в секторите автомобилостроене, здравеопазване, туризъм и балнеология с участието на министрите Пулев, Димитров и Меджидиев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: