Индия и Китай отказват да плащат по-скъпо за руския петрол

Индия и Китай отказват да плащат по-скъпо за руския петрол Снимка: asia.nikkei.com

Изглежда се осуетяват плановете на руското правителство да намали отстъпките за петрола, който продава на сегашните си най-големи купувачи.

След европейското ембарго и ценовия таван на руския петрол, десетките някога вносители на руски суровини, днес се броят на пръстите на едната ръка. Петрол от Руската федерация продължават да купуват Китай, Индия, Турция, и България, която се споразумя с ЕС да прави това по изключение.

Urals - основната марка на руските петролни компании, която представлява почти 60% от целия износ - продължава да е почти наполовина по-евтин от Brent. Според Reuters, в началото на януари Urals е напускал пристанището на Приморск на цена между $ 39 и $ 45 долара за барел, докато Brent се е продавал за над $ 80.

Бързият срив в цената на руския петрол започна през ноември, когато от над $ 70 долара за барел, Urals започна да се продава за около $ 50 долара, през декември стигна до $ 40, а през януари се свлече и под тази граница. Според агенцията за ценообразуване Argus, с която се консултира руското правителство, през последните дни Urals не се е продавал за повече от $ 45 за барел.

Над 80% от руския износ на петрол отива в Азия и руските петролни производители не могат да се отърват от огромните отстъпки, с които привлякоха този пазар. Напротив, Индия - най-големият купувач, където отива всеки втори барел руски петрол от танкерите, иска все по-големи отстъпки, достиайки до цена за барел Urals с $ 15 до $ 20 по-ниска от цената на барел Brent, отбелязва Reuters.. 

Руските петролопроизводители гледат с надежди към Китай, разчитайки, че след премахването на ковид ограниченията местните рафинерии може да увеличат вноса. Освен това от януари китайските супертанкери клас VLCC с капацитет до 2 милиона барела всеки ден поемат доставки за Азия, което ще намали драстично транспортните раходи, твърдят търговци от бранша в анкета на Reuters. Същевременно обаче този силен инструмент позволява на Пекин да не отстъпва от постигнатите ниски цени на петрола, който внася от Русия. 

През декември приходите от износа на руски петрол достигнаха най-ниското си ниво за последната година, падайки с 41% от върховете през март. С аналогична динамика падат и приходите във федералния бюджет от експортните мита на петрола, сривайки се през януари под $ 50 милиона на седмица, т.е., над три пъти по-малко митнически такси от лятото на 2022 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: