Полското външно министерство предупреди Германия, че изпада в международна изолация

Полското външно министерство предупреди Германия, че изпада в международна изолация Снимка: militaryfactory.com

Причината е нежеланието на федералната република да прехвърли танкове на Украйна.

„Като не се съгласява да изпрати в Украйна танкове Leopard 2, Германия изпада в международна изолация и позициите й отслабват. Само общественият и международен натиск могат да да променят решението на Германия“, заяи заместник-министърът на външните работи на Полша Аркадиуш Мулярчик пред полското радио.

Въпросът за прехвърлянето на Leopard 2 в Украйна беше обсъден на среща на западните съюзници в авиобазата Рамщайн в Германия, но партньорите не постигнаха консенсус, отбелязва „Коммерсантъ”. Вицеканцлерът и министър на икономиката и климатичните проблеми Роберт Хабек обясни нежеланието да се доставят германски танкове с историческата памет на германския народ.

Полските власти обявиха готовност да доставят танкове германско производство на Украйна и предупредиха, че ще създадат "малка коалиция" в подкрепа на Киев, ако Берлин забрани доставката. Вчера обаче германският външен министър Аналена Бърбок заяви, че Германия няма да пречи на решението на Полша да достави Leopard 2 на Киев. 

Според медиите самата Германия може да достави на Украйна 19 Leopard 2A5 - остарял модел, който се използва само за учения.

Американските и британски медии също коментират в неблагоприятна светлина колебанието на Германия. Все пак новият военен министър на федералната република Борис Писториус заяви пред ARD, че решението на Германия няма да бъде „прибързано”, но се очаква скоро

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: