Невиждани протести в Израел

Невиждани протести в Израел Снимка: i24news.tv

С национални знамена, банери „Правителство на срама” и призиви за оставка, над 80 000 души изпълниха в събота вечер улиците на Тел Авив, за да протестират срещу промени в съдебната система, съобщиха световните новинарски агенции.

Многохилядни митинги се проведоха и пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху в Йерусалим и в северния град Хайфа. Протестите са реакция срещу предложените от правителството реформи в съдопроизводството.  

Опозицията ги определи като атака срещу демокрацията, тъй като биха улеснили парламента да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство. Според противниците на нововъведенията, това ще осакати независимостта на съда, ще насърчи корупцията, ще накърни правата на малцинствата и ще подкопае доверието в съдебната система. 

Протестиращите казват, че са очаквали подобни стъпки, но не и в такава степен, нито толкова бързо, след като новото правителство се закле през декември. Против промените се обявиха главният съдия на Върховния съд на Израел Естер Хаят и главният прокурор на страната. 

Подобна позиция прозира и в действията на полицията. При реакцията си срещу група демонстранти, които се опитваха да блокират централната магистрала „Аялон” в Тел Авив, от силите на реда заявиха, че ще реагират само за да предотвратят вандализъм и насилие, но не и докато протестите са мирни.

Критиците на Нетаняху виждат в предложените съдебни реформи зависимостта му от крайнодесните партии в управляващата коалиция. Основателни са и опасенията, че промените ще търсят „вратички”, които да позволят на правителството да отмени процеса, който се води срещу министър-председателя по обвинения в подкуп, измама и злоупотреба с доверие.

Реформите предвиждат и по-голямо влияние на политиците и в частност на управляващата коалиция върху назначаването на съдии. Ако предложенията бъдат одобрени, може да улеснят правителството да налага закони в разрез с международното право.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: