Какви подводни камъни крият потребителските кредити и как да ги избегнем

Какви подводни камъни крият потребителските кредити и как да ги избегнем Снимка: dreamstime.com

Предложения за бързи заеми „изплуват” на телевизионния екран, „говорят” от радио ефира, „надничат” от интернет банери, „изникват” от пощенските ни кутии, „долитат” до нас под формата на флаери и брошури… Финансовите консултанти обаче са единодушни – това са скъпи и рискови услуги и до тях трябва да се прибягва само при спешни случаи.

За да не попаднете в капаните на скритите такси и нелоялните практики на фирмите за бързи кредити, направете задълбочено проучване на пазара, изчислете колко ще ви струва заемът, сравнете съществуващите в момента възможности и тогава се спрете най-добрата за вас, съветват от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Как да изберете подходящия за вас кредит? 

Важно е да се информирате колко ще ви струва заемът и да прецените ще можете ли да го изплатите в срок. Не подценявайте риска доходите и статутът ви да се променят през периода, в който ще се издължавате на кредитора. 

Съберете цялата информация за най-важните условия по отпускането, усвояването и издължаването на кредита и я сравнете с тази за другите предлагани на пазара. Обърнете внимание най-вече на общата сума за връщане, лихвения процент, годишния процент на разходите, срока на договора, както и на размера и броя на погасителните вноски. Всичко това се съдържа в т.нар. Стандартен европейски формуляр, който кредитор е длъжен да ви предостави преди сключването на договора, за да може да формирате ясна представа за това какво получавате и какво ще трябва да върнете. Понякога фирмите изобщо не предоставят такъв формуляр или в него не са попълнени някои от задължителните реквизити. 

За да научите предварително какво трябва да пише и да сте подготвени да изискате да бъде попълнено от кредитора, от „Ние, потребителите“ предоставят в аванс образец на формуляра.

Експертите напомнят, че при сравняване цената на два кредита най-точният показател е т. нар. годишен процент на разходите. Той включва договорената лихва и дължимите такси и комисионни.

Проверете кредитора 

Не пропускайте да направите справка за търговеца в официалния регистър на сайта на БНБ, за да се уверите, че работи „на светло”. 

Преди да подпишете договора

Прочетете внимателно договора и общите условия към него преди да подпишете.

В помещенията за обслужване на клиенти на видно място следва да бъде поставена достъпна информация в писмена форма относно общите условия, тарифите и реда, при които кредиторът предоставя потребителски кредити. Имате право да изискате и да получите предварително и безвъзмездно екземпляр от проекта на договор (освен ако кредиторът откаже да ви отпусне заем). 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: