Как изглеждат областите на Луната, където Слънцето никога не свети

Как изглеждат областите на Луната, където Слънцето никога не свети Снимка: CNET

Впечатляващо

Първата лунна мисия на Южна Корея - Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) или Danuri, публикува дебютни изображения от камерата ShadowCam. Тя е създадена за наблюдение на постоянно затъмнените области в близост до лунните полюси, съобщава CNET.

Разработката на камерата е извършена с финансовата подкрепа на NASA. С нейна помощ корейските специалисти планират да определят областите, в които слънчевата светлина никога не достига лунната повърхност.

И именно снимките на такива области са публикувани сега от учените. Съобщава се, че тези снимки, наред с други неща, трябва да помогнат за бъдещите изследвания. Самата камера е разположена на борда на KPLO, който е изстрелян през август 2022 г. Апаратът достигна лунната орбита едва през декември.

Според експертите, с помощта на  ShadowCam се планира картографирането на лунната повърхност, което да се използва в бъдещи изследвания. Включително и в такива, свързани с търсенето на химични елементи или вещества с ниска температура на кипене, като водород, хелий или вода.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: