Даже не сме и сънували: в Швеция учителите ходят на училище с бронежилетки

Даже не сме и сънували: в Швеция учителите ходят на училище с бронежилетки Снимка: livekuban.ru

Почти половината от учителите в средните училища са се сблъсквали със заплахи през последните две години

Ден без две или три престрелки се счита за скучен. И не, това не е Сомалия, а Швеция, в която обаче живеят много имигранти от Африка, Близкия изток и Афганистан.

В Швеция всеки втори учител е бил физически малтретиран от ученици. Такива данни цитира изданието Expressen, позовавайки се на шведския учителски съюз. А 7 от 10 педагози са се сблъсквали със заплахи. Почти половината от учителите в средните училища и повече от една пета от учителите в гимназията са изправени пред заплахи през последните две години. Заплашват и тези, които работят в центрове за извънкласни дейности, начални училища и дори в предучилищното образование.

А новата реалност за учениците и учителите се заключава в това, че по-често се налага да се сблъскват с използването на огнестрелно оръжие.

По данни на телекомпанията SVT, през последните 3 години в Швеция са станали над 700 престрелки в близост до училища. Особено опасни са децата на мигрантите. 

"Замислям се да си купя бронежилетка. Останалите колеги вече  имат. Даже родителите ги носят, когато идват в училище, за да поговорим за успеваемостта на децата им", казва Нина Суонберг, дългогодишна учителка. Тя работи в град Керва, който също е обхванат от вълна от убийства. Неотдавнашна престрелка там отбеляза 60-то убийство в Швеция.

Учителите в Швеция вече са свикнали да ги наричат "проститутки" и да крещят нецензурни ругателства по адрес на майките им. "Учениците казват, че съм "мръсна" оплаква се учителка пред журналисти. "Те имат предвид, че аз съм бяла и съм християнка. Някои направо така и крещят: "Не ме пипай, ти си мръсна".

Учителите отбелязват, че ситуацията може да излезе извън контрол, при това тя вече и не е на стабилно ниво. Някои учители се страхуват да се возят в градския транспорт, а много от тях вече са напуснали училище. И сега останалите в училище си обменят информация помежду си за това, от кого от учениците трябва да се страхуват в случай на среща или кое от децата има опасни роднини.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: