Кражбата на века: съдбата на похитената златна монета "Кленов лист" все още е неизвестна

Кражбата на века: съдбата на похитената златна монета "Кленов лист" все още е неизвестна Снимка: zolotoy--zapas-ru

Монетата, която се смята за втора по големина в света е с рекордни размери и тежи 100 килограма, на нея е изобразена британската кралица

Кражбата на века е извършена преди почти шест години, през пролетта на 2017 г. Изложената в музея Bode в Берлин златна монета "Кленов лист" с тегло 100 кг. е издадена от главния монетен двор на Канада и тогава е оценена на около 3 милиона 750 хиляди евро при номинална стойност 1 милион долара.

Общо през 2007 г. са отсечени 6 такива монети с диаметър 530 и дебелина 30 милиметра. Откраднатият екземпляр е бил предаден на изложбата от частен колекционер.

Задържайки престъпниците, които по-късно са освободени под гаранция, полицията не успява да разбере съдбата на самата монета. Грабителите се оказват хора с фамилия Ремо, представители на един от арабските мафиотски кланове, тероризиращи Берлин.

Благодарение на заговор с един от охранителите, те успяват да проникнат през прозореца в сградата на музея с помощта на стълба, да спуснат откраднатата монета на улицата, да я пренесат по железопътния мост над реката и да избягат с кола. На нападателите помага информацията на съучастника им за планировката, слабостите в сигнализацията и охраната на сградата.

Тъй като златото с най-висока степен на пречистване е доста мек метал, предполага се, че монетата лесно е разделена на части или е претопена в компактен слитък и е изнесена извън Германия.

За да не предизвикат подозрение по време на продажбата, нападателите могат да добавят при претопяване примеси от мед или сребро към метала, за да направят сплавта по-твърда. Температурата на топене на златото (1063 0 С) е лесно постижима в съвременни условия, при наличието на топилна пещ, която без проблеми може да бъде купена и използвана в битови условия.

Ако големият "Кленов лист" е претопен в куб с предположителни размери 173 х 173 х 173 милиметра, тогава никога повече няма да видим тази прекрасна монета.

Като се вземе предвид текущия курс на благородните метали по време на кражбата, 100 килограма от най-чистото злато, съдържащо се в монетата, дори ако тя се продаде на най-ниска цена, ще достигне 3 600 000 евро. От такова количество метал например могат да бъдат направени до 10 000 венчални халки.

За разкриване на престъплението в помощ на полицията са записите от видеокамерите, информацията от агенти под прикритие, данни от ДНК експертизите на биологичните материали, оставени на местопроизшествието, както и следите от злато, подобно на откраднатото, по дрехите и в колата на бандитите. Освен това заподозреният охранител е бил наблюдаван, като са забелязани неочаквано високите му разходи и скъпи покупки, които не са сравними с реалните му доходи.

Четиримата престъпници са открити и задържани под стража през лятото на 2018 г., но впоследствие са освободени под гаранция. През 2019 г. пред съда в Берлин са изправени двама братя, техен братовчед от известен ливански клан и охранител от музея.

Поради уникалната чистота на златото от 99,999% (почти 100% чисто злато), както и размера и теглото й, забележителната монета е вписана в Книгата на рекордите на Гинес. Едва по-късно това постижение е надминато от австралийския монетен двор, който сече нова монета "Кенгуру" от злато проба 9999 с тегло 1012 килограма, диаметър 800 милиметра и дебелина 120 милиметра.

Собственик на откраднатата монета "Голямият кленов лист" е олигархът от украински произход Борис Фуксман. Той много я цени и въпреки пълното покритие на загубите от застраховката, силно съжалява за загубата й.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: