При покупка на лични вещи от други потребители нямаме право на отказ и рекламация

При покупка на лични вещи от други потребители нямаме право на отказ и рекламация Снимка: pixnio.com

Продаващите подаръците си от празниците да бъдат коректни в офертите и сделките

Ако си харесате подарък от празниците на друг човек, които той е решил да препродаде, защото по една или друга причина не му харесват, ще видите, че маркетплейсите преливат от оферти от физически лица, които опитват да се освободят от панталон в неподходящ размер или блуза в нелюбим цвят, джаджи с различни от очакваните функции или дори вече омръзнали или с „изтекла давност“ сувенири. 

Рискът е, че при покупка от друго физическо лице не разполагаме с правото на отказ в 14-дневен срок. И ако се окаже, че пристигне нещо много различно от описаното или пък на нас просто не ни допадне, ние няма да можем да го върнем на този, който ни го е продал. Нещо, което бихме могли да направим, ако сме го закупили от истински търговец – било то от електронен магазин или от онлайн платформа. 

Друга опасност е, че ако физическото лице, което продава своята употребявана или не вещ, я е повредило, ние няма да можем да предявим и рекламация. Право, с което разполагаме до две години от покупката, когато е извършена от лице, чиято професионална дейност е търговията. 

Когато физическо лице реши да продаде свои вещи, то няма задължение да спазва правилата, които законодателството вменява на лицата, осъществяващи търговска дейност по занятие. Това означава, че те нямат задължение да осигурят гаранция на стоката до две години или право на отказ в 14-дневен срок на този, който ще я придобие от тях“, обясни в ефира на bTV радио Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“. 

В предаването „За града“ тя апелира към всички, които са решили да продадат свои подаръци (защото се дублират или не са точно това, което в момента желаят), да бъдат коректни.Да не предлагат за продажба стоки, които са повредени, с липсващи елементи. Когато правят снимки и описание, нека те също бъдат акуратни и да не са подвеждащи за хората, които биха си купили стоката, защото и те самите е възможно някога да бъдат в позицията на отсрещната страна – да решат да си купят нещо от друго физическо лице и след като не могат нито да го върнат, нито да предявят рекламация при дефект, би било доста неприятно“, коментира експертът по потребителски права. 

Преди да купите от физическо лице, особено по-скъпи вещи, уреди или продукти, преценете добре риска.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: