Rzeczpospolita: Полша е подкрепила Украйна с 9 милиарда долара

Rzeczpospolita: Полша е подкрепила  Украйна с 9 милиарда долара Снимка: https://pixabay.com/

Общата сума на подкрепата, която Полша и полските граждани са предоставили на Украйна, възлиза на 40 милиарда злоти (9 милиарда долара), изчислява местният вестник Rzeczpospolita

Около 40% от общата сума - 15,9 млрд. злоти (3,6 млрд. долара) - полските власти са насочили в подкрепа на украинските бежанци.

От материалите на изданието става ясно, че през първите три месеца след навлизането на руските войски в Украйна Полша е отделила 9–10 милиарда злоти (2–2,2 милиарда долара) за подкрепа на физически лица. През лятото и есента сумата се е увеличила с още няколко милиарда, уточнява Rzeczpospolita.

Военната помощ се оценява на 8,5 милиарда злоти (1,9 милиарда долара).

Според вестника 77% от населението на Полша е участвало в подпомагането на бежанците от Украйна. 7% от полските граждани са настанили бежанци в собствените си домове.

Освен това през март полските власти приеха законопроект, който позволява на украинските граждани да останат законно в страната за 18 месеца, считано от 24 февруари. Законният престой се прилага и за деца, родени след влизането на украинци в Полша.

Според полската гранична охрана от началото на военната операция в Украйна повече от 8,5 милиона души са влезли в Полша, от които около 6,6 милиона души са напуснали.

В същото време над 1,2 милиона граждани на Украйна получиха специални идентификационни номера (PESEL), които им позволяват да си намерят работа, да получават образование и социални помощи в Полша.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: