Чудото на Кувейт: морският град Сабах Ал Ахмад

Чудото на Кувейт: морският град Сабах Ал Ахмад Снимка: tamdeen.com

Мегапроектът, наречен "чудо в пустинята", струва милиарди долара

Проектът е създаден от британски инженери и е наречен "чудо в пустинята". Градът на бъдещето ще бъде разположен близо до границата със Саудитска Арабия. Морският град Сабах Ал Ахмад се намира в непосредствена близост до бреговата линия на Персийския залив, на около 85 км южно от Кувейт

Идеята за изграждане на съвършено нов и най-голям град в пустинята съвсем не е нова. За първи път тя е огласена през 1986 г. от строителния предприемач Халед Юсеф Ал-Марзук. Мъжът дори купува голям парцел в пустинята, но строителството така и не започва.

През 90-те години на миналия век строителството е отложено заради войната в Персийския залив. През 2003 г. отново е направен опит за възобновяване на строителните работи, но този път пречка е войната в Ирак, която продължава до 2011 г.

По това време Ал-Марзук вече е починал, така че синът му Фаваз се заема със сбъдването на мечтата. Мъжът решава не само да реализира проекта, но и да го усъвършенства. В него са внесени специални приливни порти, позволяващи на морето да преминава на 10 км навътре в града.

По този начин в пустините на Южен Кувейт се оформя амбициозен, единствен по рода си мегапроект в сферата на недвижимите имоти, който човек трябва да види с очите си, за да повярва че съществува. Кръстен в чест на държавния глава на Кувейт, морският град Сабах Ал Ахмед превъзхожда всеки отделен жилищен комплекс в историята на страната както по мащаба, така и по техническата си сложност.

Това е така благодарение на невероятния инженерен подвиг, в резултат на който е изградена обширна мрежа от водни пътища в Персийския залив, която сега се простира на повече от 8 хиляди километра навътре в сушата. Притокът на морска вода превръща ивица от екологично обедняло хиперсолено блато в крайбрежна ивица с размерите на град, с лазурно море и бял пясък.

Морският град е с канали с дължина 200 километра изкуствена брегова линия. Самият град е открит в средата на 2015 година. Изкуствените острови са необичайни, защото са построени чрез прокопаване на големи канали в пустинна земя, вместо да се използва рекултивирана площ.

В резултат на завършените етапи са създадени пристанища от световна класа за акостиране на яхти и ветроходни кораби, любимо занимание на кувейтците, отразено в националните символи и история.

В града има четири пристанища за яхти, а най-малкото от тях вече се явява и най-голямото в Кувейт. Разполага с 2710 морски пристанища, способни да приемат морски съдове с дължина до 40 метра.

Учените участват в проекта от самото начало и не само проследяват и каталогизират колонизацията на нови течения от местни водни животни, но и помагат за разработването на генерален план за осигуряване на екологична устойчиност.

Приблизително 1500 вида риби, ракообразни, птици и други морски обитатели превъръщат водните пътища и бреговете на морския град в свой дом. Мангрови дървета и много солеустойчиви растения са засадени по бреговете на морския град, за да стабилизират брега и да осигурят местообитание за изобилстващата екосистема. Нови видове дори са открити и наименувани от научната общност. По същество това означава озеленяване на пустинята - мечта, която е ценна за кувейтците и другите жители на Персийския залив.

Първа фаза на строителството

Проектът е отворен към морето през 2004 г. и се намира към края на 25-годишния период на строителство с десет планирани фази.

Много експерти смятат, че проектът ще се провали, тъй като Кувейт трудно може да бъде наречен идеално място за живеене. Въпреки това Фаваз е твърдо решен да продължи делото на баща си.

Точната стойност на проекта е неизвестна. Хората, близки до Фаваз обаче съобщават, че мъжът е похарчил милиарди долари. При това морският град не е единствения му проект. Мъжът активно финансира изграждането на "Копринен град" на остров Бубиян близо до иракската граница.

Фаваз е уверен, че през следващите години в града ще се заселят поне 250 хиляди души. Основните отрасли, чрез които градът ще съществува, са производството на петрол, търговията и риболова. Фаваз смята да отвори в града най-големия търговски център за най-богатите хора в света. По този начин той се кани привлече инвестиции в морския град.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: