Германия обсъжда строителство на бомбоубежища

Германия обсъжда строителство на бомбоубежища Снимка: media.az

Представители на германските регионални правителства настояват Министерството на вътрешните работи да обмисли изграждането на нови модерни бомбоубежища за цивилни във всички региони, съобщи вчера BILD.

За необходимостта от изграждане на нови бункерни системи съобщи и федералният министър на вътрешните работи Нанси Файзер на последната среща на министрите на вътрешните работи на федералните провинции. 

Министърът на вътрешните работи на Баден-Вюртемберг Томас Щробл призова за проверка на степента, до която "подземните пътни и железопътни системи могат да приемат хора".

Министърът на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл каза, че федералното правителство проучва дали скривалищата днес все още могат да осигурят ефективна защита срещу военни заплахи.

Дирк Визе, лидер на парламентарната група на германските социалдемократи, призова за „рестартиране“ на гражданската защита, поставяйки въпроса на първо място в дневния ред на парламента.

През 2007 г. федералното правителство спря обслужването на близо 2000 бункера. За момента Германия поддържа около 600 противобомбени скривалища, чиято инвентаризация трябва да завърши през пролетта на 2023 г. Капацитетът на защитните съоръжения е 500 000 души. 

В същото време представители на германските провинции настояват правителството да отпусне € 10 милиарда за ремонт на съществуващите бомбоубежища или изграждане на нови, но Бундестагът все още не е решил дали ще го направи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: