САЩ се отказаха от изискването си към Украйна да не атакува територията на Русия

САЩ се отказаха от изискването си към Украйна да не атакува територията на Русия Снимка: wikimedia.org

The Times: САЩ вече не настояват за забраната ВСУ да нанася удари по територията на Русия

САЩ преразгледаха оценките си за заплахата, идваща от Москва, и вече не настояват за това, Киев да не нанася удари по руска територия, пише британският вестник The Times, позовавайки се на източник от Пентагона.

"Ние все още използваме същите изчисления на ескалацията, но страхът от нея се е променил в сравнение с началото (на конфликта. — Бел. ред.). Ситуацията се промени", заявява събеседникът на изданието.

Според източника, сега Вашингтон е по-малко обезпокоен от това, че нанесените от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) удари по руска територия могат да подтикнат Москва към рязка ескалация на ситуацията.

"Ние не казваме на Киев: "Не нанасяйте удари по руснаците (в Русия или Крим)". Ние не можем да им кажем какво да правят. От тях зависи как да използват оръжията си. Обаче, когато те използват доставеното от нас оръжие, ние настояваме единствено на това,украинските военни да спазват международните закони на войната и да спазват Женевските конвенции", добавя неназованият представител на Пентагона.

Както уточнява събеседникът на The Times, това ограничение означава, че цели за украинските военни не трябва да стават семействата на руснаците, а Вашингтон се противопоставя на ликвидирането на конкретни лица. "Доколкото ни е известно, Украйна следва тези предписания", твърди източникът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: