Русия може да напусне Международния валутен фонд

Русия може да напусне Международния валутен фонд Снимка: wikipedia.org

Депутати предлагат РФ да излезе и от Международната банка за възстановяване и развитие, а така също и от Международната асоциация за развитие

Поради участието си в Международния валутен фонд (МВФ), Русия е длъжна да провежда такава парична политика, която я лишава от валутна независимост (в частност), ето защо е целесъобразно тя да напусне организацията. На това е посветен законопроект, внесен в Държавната дума от фракцията на Комунистическата партия на Руската федерация начело с лидера й Генадий Зюганов.

За това съобщава изданието "Росийская газета", позовавайки се на законопроекта, публикуван на официалния сайт на руския парламент.

Депутатите също така предлагат Русия да напусне Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие. За целта е необходимо да се денонсира протоколът за влизането на Руската федерация във всички изброени структури. Документът е подписан през октомври 1992 г.

"Участието в МВФ не предотврати въвеждането на санкции срещу Русия, които очевидно противоречат на принципите на тази организация", посочват авторите на законопроекта. "Няма смисъл да продължаваме да оставаме в него", смятат те.

"Банката за развитие пък спря всички проекти в Русия през март 2022 г"., добавят депутатите от комунистическата фракция. "В същото време банката одобри отпускането на 1,5 милиарда долара за Украйна".

"Дейността на горепосочената асоциация няма отношение към Руската федерация и да членуваме в нея също е безсмислено", смятат авторите.

Изданието отбелязва, че МВФ започва работа преди 75 години във Вашингтон, с цел стабилизиране на парично-кредитните системи на страните и на макроикономическата ситуация. Създаден е след края на Втората световна война. Русия не прибягва до помощта на фонда, като отдавна е изплатила всички външни дългове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: