Защо в централната част на Австралия почти няма населени места

Защо в централната част на Австралия почти няма населени места Снимка: ferra.ru

С тази особеност са свързани няколко мита

Австралия е единствената страна в света, която заема цял континент. Обаче по-голямата част от континента не е усвоена. При това с тази пустинна територия са свързани няколко мита, съобщава порталът iXBT.com.

По-голямата част от населението на Австралия (т.е. 85 %) живее на максимум 50 км от океана. А в централната част практически няма жилищни сгради. Съществуват няколко мита, свързани с тази особеност.

1. В централната част на Австралия живеят опасни представители на фауната

Това е един от митовете. Често може да се чуе, че в Австралия могат да се срещнат опасни отровни змии и други животни, опасни за човека. Но всъщност най-опасното животно на този континент, колкото и да е странно, е конят. И това е свързано единствено с факта, че можете да паднете от него. Другите животни предпочитат обикновено да не се срещат с хора.

2. Централна Австралия е една непрекъсната пустиня

Това изобщо не е така. Като цяло в Австралия няма сериозни проблеми с почвата или водата, а обемът на възобновяемата питейна вода на континента е 492 кубически километра годишно. И това е около два пъти повече отколкото в Пакистан, който е населен с осем пъти повече жители.

Всъщност основната причина, поради която в централната част на Австралия няма градове, е малкият брой хора, живеещи на този континент. Ето защо и гъстотата на населението върху него е ниска и почти няма смисъл да се навлиза навътре в континента.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: