Пентагонът за първи път показа своя нов стратегически бомбардировач B-21

Пентагонът за първи път показа своя нов стратегически бомбардировач B-21

Пентагонът официално представи за първи път прототип на разработвания нов стратегически стелт бомбардировач от шесто поколение B-21 Raider, презентацията бе излъчена на живо на уебсайта на ВВС на САЩ

Говорейки на церемонията по представянето, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че новият стратегически бомбардировач "е много важен за мисията за защита на Америка и възпиране на агресия".

„Ние даваме ясно да се разбере на всеки потенциален противник, че рискът и цената на агресията далеч надхвърлят евентуалния успех“, каза шефът на Пентагона.

"Никой бомбардировач с голям обсег не може да достигне възможностите му. Ще бъде трудно за най-ефективните системи за противовъздушна отбрана да го открият в небето. Raider е проектиран да доставя както конвенционални, така и ядрени оръжия с огромна точност", каза Остин.

В същото време министърът отбеляза, че САЩ възнамеряват да построят такъв брой B-21, който да отговаря на бъдещата стратегическа ситуация.

Демонстрацията на новия стратегически стелт самолет се състоя по време на церемония в 42-ия завод на ВВС на САЩ в Палмдейл, Калифорния. На нея присъстваха представители на Конгреса на САЩ, Пентагона, ръководството на корпорацията Northrop Grumman и инженерния състав, участващ в изграждането на нови бомбардировачи.

Според данните на Пентагона първият американски стратегически стелт бомбардировач от ново поколение B-21 се планира да бъде въведен в оперативния състав на ВВС на САЩ в средата на 2020-те години.

Първият тестов полет на B-21 Raider ще бъде извършен през 2023 г.

В момента има шест стратегически бомбардировача B-21 Raider в Съединените щати на един или друг етап. Според съобщенията оборудването на самолета вече е преминало предварителни компютърни тестове. През следващите месеци ще бъдат извършени наземни тестове на работата на двигателя.

B-21 Raider е създаден по схемата "летящо крило". По своята форма той прилича на стратегическия стелт бомбардировач B-2 Spirit, който е на въоръжение във ВВС на САЩ.

Подробните спецификации на B-21 са строго класифицирани.

Самолетът е предназначен да попълни съществуващия флот от американски стратегически бомбардировачи B-1 Lancer, B-2 Spirit и B-52 Stratofortress, а в бъдеще - да ги замени. ВВС на САЩ планират да получат поне 100 самолета B-21 Raider на стойност 80 милиарда долара.

Първата ескадрила B-21 Raiders ще бъде разположена във военновъздушната база Елсуърт, Южна Дакота. След това тези бомбардировачи също така ще бъдат разположени във военновъздушната база Уайтман, Мисури и военновъздушната база Дайс, Тексас.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: