Reuters: китайската икономика е в опасност

Reuters: китайската икономика е в опасност Снимка: fotolia.com/ Comugnero Silvana

Reuters: индексът на стопанската активността в Китай пада за втори пореден месец

Индексът на стопанската активност (PMI) на Китай в промишления сектор в края на ноември падна до 48 пункта, и това е най-лошият показател за промишлена активност в страната от април, пише Reuters, позовавайки се на Националното статистическо бюро на страната.

В статията се подчертава, че промишлената активност на Китай намалява за втори пореден месец. PMI над 50 пункта отразява ръст на активността, а под него - нейното забавяне.

"PMI в сферата на услугите през ноември е спаднал до 46,7 пункта, също с максимални темпове от април", отбелязва Reuters.

Изданието припомня, че китайската икономика е изправена пред редица сериозни проблеми поради ръста на заболеваемостта от коронавирус и налагането на строги карантинни мерки в много региони на страната. Тази политика на "нулева толерантност" доведе до затварянето на промишлени предприятия.

Икономистът от Capital Economics за Китай Шеана Юе смята, че ситуацията с COVID ще се влошава и ще има най-силно въздействие върху това, което ще се случи в икономиката през 2023 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: