Русия и Китай разработват собствена система за финансови разплащания

Русия и Китай разработват собствена система за финансови разплащания Снимка: 1prime.ru

Вицепремиерът на РФ съобщи, че централните банки на Русия и Китай работят върху система за разплащания без SWIFT

Централните банки на Русия и Китай работят над създаването на система за разплащания между двете държави без използването на SWIFT, съобщи вицепремиерът на Русия Александър Новак по време на руско-китайския енергиен бизнес форум.

"Централната банка на Русия и банката на Китай работят върху възможността за откриване на сметки на руски компании в Китай и на китайски компании в Русия, чрез създаването на система за разплащания, без да се използва SWIFT", каза той.

Западните страни, като част от икономическите санкции срещу Руската федерация, изключиха редица големи руски банки от международната система за парични преводи SWIFT.

Новак припомни, че Русия и Китай развиват разплащания в национални валути, на паритетна основа това се прави при разплащанията за газа. 

"Доставките на нефт и нефтопродукти и на въглища също активно се прехвърлят за разплащане в национални валути. Това позволява да се предотвратят рисковете и способства за превръщането на руската рубла икитайския юан в статут на световни резервни валути", добави вицепремиерът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: