Унгария разширява икономическите си връзки с Иран

Унгария разширява икономическите си връзки с Иран Снимка: theins.ru

Двете страни организираха трета Съвместна комисия за икономическо сътрудничество, подчертавайки, че след втората такава инициатива двустранната им търтовивя се е увеличила с 55%.

Унгарският външен министър Петер Сиярто и министърът на икономиката на Иран Ехсан Хандузи сложиха снощи подписите си под протокол с решенията от заседанието на комисията, а на последвалата пресконференция първият унгарски дипломат заяви, че страната му подкрепя правото на Иран да използва ядрена енергия за мирни цели, съобщиха официалните новинарски агенции на двете страни.

В профила си във Facebook Сиярто написа: „Заплахата за глобалната сигурност може да бъде намалена чрез прекратяване на възможно най-много конфликти. Ако успеем да реинтегрираме Иран в системата за международно сътрудничество, можем да направим голяма крачка напред към стабилността на цялата ситуация в Близкия изток“.

От своя страна Хандузи каза: „Посланието на министрите на двете страни не се ограничава само до техните икономики, тъй като те могат да допринесат за разрешаването на регионалните конфликти и спорове“.

Планираното разширяване на икономическите отношения включва увеличаване на двустранната търговия до $ 100 милиона годишно. Двете страни постигнаха важни споразумения в областта на промишлеността, технологиите и селското стопанство, включително три документа за сътрудничество в земеделието, животновъдството и карантината на растенията. Освен това, в съответствие с предишни споразумения, Унгария прие да разпредели 100 стипендии за ирански студенти.

„Иран и Унгария са две страни с много сходни позиции в различни икономически, политически и културни области“, каза Ехсан Хандузи, а позовавайки се на 85-годишнината от установяването на дипломатическите им отношения, Петер Сиярто изрази мнение, че двете страни трябва да си сътрудничат, за да намалят нивото на регионалното напрежение. Той оцени ролята, която играе Иран за блокиране на пътя за имиграция на афганистански бежанци към Европа и специално към Унгария. 

Като засегна и инцидента с ракетата в Полша, Сиярто подчерта, че настоящата международна ситуация изисква повече от всякога „здрав разум и прагматичен подход – така, както ние работим за развитието на икономическото сътрудничество между Унгария и Иран”.

В последните седмици Иран стана обект на нови санкции от САЩ, ЕС и други страни, заради факта, че доставя на Русия бойни дронове, с които Кремъл воюва срещу Украйна. Очевидно този факт не смущава Унгария да развива отношенията си с ислямската република, както и да блокира редица решения на ЕС за налагане на санкции срещу Москва.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: