Кремъл уволнява своя наблюдател на всички руски избори

Кремъл уволнява своя наблюдател на всички руски избори Снимка: livejournal.com

The Moscow Times цитира източници на Meduza, близки до руското правителство, според които решението е взето под натиска на руските сили за сигурност.

Популярната версия е, че Александър Харичев, началник на отдела за осигуряване на дейността на Държавния съвет на президентската администрация, ще напусне поста си в близко бъдеще „по здравословни причини след няколко години нервна работа".

Харичев трябваше да отговаря за преизбирането на Владимир Путин за президент през 2024 г. Смята се обаче, че за оставката му са настояли високопоставени служители по сигурността, заради провеждането на "референдумите" в четирите окупирани области на Украйна и констатацията, че руското правителство е похарчило милиони за тях – макар че официална информация за конкретните разходи липсва.

Съмненията към методите на Харичев включват т.нар. „корпоративна мобилизация“, според която всяко голямо предприятие е задължено да „отведе” служителите си до урните и да даде определен брой гласове. Другото обвинение е директно фалшифициране на изборите, след като за света стана ясно, че желаните изборни резултати са били „подхвърлени” на контролирани от правителството медии още преди гласуването. Макар че голямото мнозинство държави и световни организации предварително обявиха, че няма да признаят референдумите, изглежда че въпросните "методи" също са допринесли за това.

Според източниците на Meduza, от обсъжданите заместници на Харичев се очаква да внесат „повече блясък" в изборите. Президентската администрация вече е решила, че кампанията на Путин за преизбирането му през 2024 г. ще бъде "антизападна", но какво ще бъде посланието ѝ към руснаците зависи от развитието на войната в Украйна, коментира The Moscow Times.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: