Полша и балтийските държави искат таван на цената на петрола от Русия $ 30 за барел

Полша и балтийските държави искат таван на цената на петрола от Русия  $ 30 за барел Снимка: https://pixabay.com/

Повечето страни от Европейския съюз (ЕС) подкрепят въвеждането на таван на цената на руския петрол от порядъка на 65-70 долара за барел

 Властите на Полша и балтийските страни обаче отхвърлят такова ниво на пределна цена за закупуване на петрол от Русия, изисквайки таван от 30 долара за барел.

Това съобщава Politico, позовавайки се на неназовани дипломати и служители в ЕС.

Според Bloomberg няколко държави с голяма корабна индустрия, сред които Гърция, напротив, не искат да одобрят ниво под $70, което е горната граница на диапазона, предложен от ЕС по-рано в сряда, 23 ноември. Източници на агенцията твърдят, че днес, 24 ноември, ще се проведат допълнителни преговори за ограничаване на цените на петрола.

Установяването на таван на цената на петрола от Русия е планирано като част от осмия пакет от санкции на ЕС. Предвижда се въвеждането на ограничения за руския петрол от 5 декември, за нефтопродуктите - от 5 февруари. Министерството на финансите на САЩ предложи цената да бъде около 40-60 долара за барел. На 23 ноември решението за пределната цена на петрола беше внесено за разглеждане от посланиците на ЕС.

Руски официални лица заявиха, че страните, които въведат такъв ограничителен механизъм, няма да получават петрол от Русия, отбелязва Комерсант.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: