Европейската комисия препоръча приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген

Европейската комисия препоръча приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген Снимка: https://pixabay.com/

Европейската комисия (ЕК) призова Съвета на Европейския съюз да приеме България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство

 В изявлението се отбелязва, че след присъединяването си към ЕС страните са изпълнили всички условия за присъединяване към европейското безвизово пространство.

Влизането на държава в Шенгенската зона означава, че с виза за тази страна може да се пътува до други страни от Шенген. Освен това държавата ще има достъп до безвизовия режим на ЕС със САЩ и Канада. В момента Шенгенското пространство включва 26 държави: 22 страни от ЕС, Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн.

Дойде моментът да позволим на България, Румъния и Хърватия да станат пълноправни членки на Шенгенското пространство, тъй като това е тяхно право. Продължаващите забавяния в това крият риск от неоправдано изключване на гражданите на тези страни във време, когато Европа трябва да се сплоти“, заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас в изявление. 

Европейската комисия смята, че действията на тези страни са допринесли за укрепване на сигурността на Шенгенското пространство, включително по време на пандемията от коронавирус.

Съветът на ЕС ще разгледа предложението на ЕК през декември. 
 

Нидерландия е против влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Депутатите от долната камара на парламента през октомври призоваха за допълнителни проверки в тези страни по отношение на корупцията и организираната престъпност.

България и Румъния се присъединиха към ЕС през 2007 г., Хърватия през 2013 г.


https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_6945

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: