Скандал с принудителни бракове, сключвани в джамия в Швейцария

Скандал с принудителни бракове, сключвани в джамия в Швейцария Снимка: swissinfo.ch

Швейцарската общественост е особено смутена от факта, че джамията се помещава в субсидиран от държавата религиозен център, коментира swissinfo.ch.

Разследване на програмата Echo der Zeit на швейцарската обществена телевизия SRF откри доказателства и свидетели, че в Дома на религиите в швейцарската столица Берн се извършват принудителни бракове. След разкритията, една от свидетелките, принудена да участва в такава брачна церемония, е получила полицейска закрила. 

Всяка година 350 жени търсят помощта на швейцарските власти, след като са били принудени да се омъжат. Смята се обаче, че действителният брой незаконни принудителни бракове е много по-висок

В много от случаите жертви на тази привидно законна процедура стават жени, избягали от страни, плацдарм на военни конфликти. Почти като правило, семействата им подкрепят принудителните бракове, водени и от традицията, и от съображението, че така се решава издръжката на дъщерите и сестрите им. Същите убеждения с малки изключения обикновено споделят и местните мюсюлмански общности. 

Домът на религиите е създаден в Берн през 2014 г., за да насърчава толерантността между различните религии. Религиозният център получава от властите в Берн годишна субсидия от CHF 300 000. Говорителка на Дома каза в изявлението си по повод принудителните бракове, че е „зашеметена и възмутена“ от факта, че едно място, призвано да насърчава толерантността, практически се е превърнало в местопрестъпление.

Предварителното разследване поражда основателни съмнения, че имамът на джамията не е проявявал особена прецизност в спазването на правните стандарти на Швейцария.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: