Полша издига ограда по границата с Русия

Полша издига ограда по границата с Русия Снимка: aa.com.tr

Изграждането на първия участък започва днес, на границата с Калининградска област, обяви на пресконференция полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Стената ще бъде висока 2.5 метра и ще бъде защитена с три реда бодлива тел. По периметъра ѝ ще бъдат монтирани устройства за наблюдение. Укреплението трябва да попречи на Русия да прехвърля бежанци от Азия и Африка през полско-руската граница, каза по-рано Кшищоф Соболевски, генерален секретар на управляващата партия "Право и справедливост". 

През септември руската федерална агенция за въздушен транспорт разшири географията на полетите от Калининград, за да привлече нови въздушни превозвачи от Близкия изток и Азия. В Полша това се прие като подготовка за прехвърляне на мигранти, които след това Кремъл да използва в своята „хибридна война“, както вече направиха беларуските власти.

През 2021 г. хиляди мигранти се опитаха да преминат през граничния пункт Брузги - Кузница, за да стигнат от Беларус до Европейския съюз. Тогава Полша беше принудена да въведе извънредно положение, а. мигрантите, предимно от Близкия изток и Азия, останаха блокирани на границата от беларуска страна, без храна и медицински грижи. Западните страни обвиниха беларуския президент Александър Лукашенко в умишлено създаване на напрежение на границата, но той официално отхвърли тези обвинения.

Впоследствие Полша построи на границата с Беларус стена, дълга 187 метра и висока 5.5 метра.  Според министър Блашчак, този опит ще се използва при строежа на стената на руската граница. 

Финландските власти също обмислят изграждане на бариери по границата с Русия, след като президентът Владимир Путин обяви мобилизация в страната. Тогава около 60 000 руснаци избягаха от военната служба във Финландия. 

Финландските власти се страхуват от вълнения на границата, ако миграцията продължи, а Русия ограничи свободата на движение на своите граждани. Засега плановете на финландската гранична охрана предвиждат ограда с дължина от 130 км до 260 км, като общата дължина на границата между двете страни е 1300 км. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: